Anskuelsestavle: AU Library, Campus Emdrup (DPB)

1850-1980

Madpakken

madkasse, madpakke, sundhed

I Danmark har rugbrøds-madpakken været elsket og hadet i 200 år. På landet var madpakken frem til midten af 1900-tallet dog i skarp konkurrence med et varmt måltid mad hjemme. Børnene havde nemlig lang middagspause og kunne nå hjem og spise midt på dagen. Fra slutningen af 1800-tallet kom der også mulighed for at få et frokost-måltid i skolen, særligt for de fattigste og mest i de store byer.

Basis-madpakken var brød, fedt og salt, især for de fattigste. Hvis man var heldig, kunne man få rester med fra maden derhjemme – koldt kød eller kartofler eller smørrebrød med ost, æg, fedtegrever eller sild. Fra midten af 1800-tallet begyndte man på baggrund af den voksende svineproduktion at lave meget af det pålæg, der kendes i dag, især leverpostej og spegepølse. Frugt kunne også forekomme, for det var nemt og sundt med et æble i madpakken.

I slutningen af 1900-tallet blev meget varm aftensmad inspireret fra andre lande og det gjaldt også madpakken. Nu kunne man for eksempel få pastasalat, pirogger, hummus eller pizza med i madkassen.