18. december 2014

Fotografi: Pelle Rink

Skolejubilæet takker af

I 1814 underskrev Kong Frederik d. 6. en række skolelove, der gav alle børn ret og pligt til at modtage undervisning. Det har alle danske børn haft lige siden omend i en mere udvidet version i dag. Igennem 2014 har skoleelever, lærere, forældre, bedsteforældre, museer, arkiver, biblioteker og et væld af organisationer været med til at fejre den runde fødselsdag. Der har været emneuger, udstillinger, teaterstykker, museumsbesøg, konkurrence om fremtidens skole, fejring af nutidens skole og et væld af foredrag, bogudgivelser og debatter om skolen før, nu og fremover.

Men skolehistorien lever videre

Med udgangen af 2014 takker Sekretariatet for Skole i 200 år af, men skolehistorierne bliver hængende. Både i form af skolejubilæets hjemmeside, der fortsat vil være tilgængelig og en ressource for lærere og andre, der gerne vil arbejde med ’skolen i gamle dage’, men også i form af de fem bind om Dansk Skolehistorie i 500 år, der har bidraget til den store viden om og formidling af de danske skolers historier. Derudover er der et væld af ressourcer af blivende værdi, som vi håber, vil blive benyttet ude på skolerne museerne og de øvrige kulturinstitutioner. Det drejer sig bl.a. om de mange nye undervisningsmaterialer, f.eks. de små fagbøger Vild med Viden, DR Min Skole, Experimentariums app SigDetVidere, materialekasserne, der kan bookes hos den lokale CFU’er og hørespillene Lyt Til Skolen. Men også de mange nye sange, der på hver sin måde fejrer vores fælles skole, som Wafandes Tasken på ryggen, Spil Dansk og P4’s Danmarks Nye Skolesang, Vor Verden er en Tumleplads af Musiklærerforeningen. DR har lavet dokumentarserien ’Så kan de lære det’, Danmarks Lærerforening har udgivet bogen ’Lærernes Kampe, Kampen for Skolen’, Post Danmark har udgivet et skolejubilæumsfrimærke og AU Library, Campus Emdrup (DPB) har trykt gamle anskuelsestavler som plakater og postkort. Dette blot nogle få eksempler på alle de ting der er blevet skabt gennem jubilæumsåret.

Men forhåbentlig ligger der også små bidder af skolehistorier rundt omkring i landet; i hukommelsen og i følelserne - i form af oplevelser, erindringer, der er blevet genoplivet og nye forståelser af skolen, som en af de mest centrale samfundsinstitutioner, vi har i Danmark.

Vi vil gerne takke alle, som har været med til at finansiere, arrangere, støtte og gennemføre en lang række spændende jubilæumsmarkeringer og arrangementer, store som små, i hele landet. Tak til Alle som har bidraget og deltaget i fejringen af vores alle sammens skole.

Tak for et godt skolejubilæumsår!

Glædelig jul og godt nytår

 

Sekretariatet for Skole i 200 år