Om skole 200

Læs mere her om organisationen af Skole i 200 år

Historisk baggrund for jubilæet

I 1814 underskrev Kong Frederik d. 6. en række skolelove, der fastslog undervisningspligt for alle danske børn.

Det centrale i skoleanordningerne er koblingen mellem ret og pligt: Pligt til at blive undervist og ret til at modtage undervisning. Selvom selve skolesystemet har været præget af stor forskellighed, har skolegang således i en eller anden form været en fælles erfaring for stort set alle børn i Danmark siden 1814.

200-års jubilæet i 2014 var en markering af begyndelsen på og udviklingen af en central samfundsinstitution. Men det var også en fejring af, at alle børn skal have en grundlæggende skoleuddannelse og en anledning til debat og opmærksomhed om, hvorfor skolen er, som den er.

Læs resume af den samlede rapport om Skole i 200 år: Skole200 rapport

Jubilæets organisation

Skole i 200 år blev organiseret af et jubilæumssekretariat, finansieret af AU Library, Campus Emdrup (DPB), Aarhus Universitet og Undervisningsministeriet.

Sekretariatets faste medarbejdere var projektleder Anne Katrine Gjerløff og kommunikationsmedarbejder Majken Astrup. Bag sekretariatet stod jubilæets styregruppe og repræsentantskab.

Sekretariatet udviklede, formidlede og koordinerede en række centrale jubilæumsmarkeringer i tæt samarbejde med offentlige og private samarbejdspartnere.

Liste over repræsentantskabets medlemmer

Styregruppen for Skole i 200 år

Undervisningsminister Christine Antorini (formand)
Professor Jørn Lund
Tidligere undervisningsminister Bertel Haarder, MF Venstre
Formand for DLF, Anders Bondo Christensen
Rektor Stefan Hermann, Professionshøjskolen Metropol
Direktør i Golden Days, Ulla Birk Tofte
Overborgmester Frank Jensen, Københavns Kommune
Skoleleder Kari Jørgensen, Helsingør Skole
Formand for Danske Skoleelever, Miranda Wernay Dagsson
Professor mso Ning de Coninck-Smith

Jubilæets protektor

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary var protektor for jubilæet Skole i 200 år.

I forbindelse med tiltrædelsen som protektor udtalte Kronprinsessen:

”For mig har skolen en helt særlig status. Det er her, vi knytter de første venskaber, vi lærer at læse og vi tilegner os faglig viden og kundskaber, så vi kan forfølge vores drømme senere i livet. Det er også i skolen, at børnene kan udvikle en stærk fællesskabsfølelse og blive dygtigere til at samarbejde. Med skolen åbner der sig en verden af muligheder. Jeg glæder mig til at deltage i festlighederne og møde en masse engagerede og kreative børn og voksne, når vi fejrer skolens 200 år.”

Materialer

Her finder du materiale om jubilæet til presse og samarbejdspartnere

Jubilæet Skole i 200 år henvendte sig til en meget bred målgruppe: alle, der går eller har gået i skole. Både skolens fortid, nutid og fremtid rummer et utal af gode historier, der blev formidlet i forbindelse med fejringen i 2014.

Pressebilleder

Pressebillederne må frit benyttes i forbindelse med omtale af Skole i 200 år og ved kreditering af fotografen.

Pressemeddelelser

 

Jubilæumsplakater

plakat_ramme lfl_ramme

Jubilæumsplakaterne er gratis og kan fås ved henvendelse til AU Library, Campus Emdrup (DPB) på [email protected]. Ved forsendelse betales dog for emballage og porto.