Danmarkshistorie fortalt som i gamle dage

Af Nana Møldrup

I forbindelse med fejringen af jubilæet Skole i 200 år, har Digitalstoryteller.dk produceret fire fortællevideoer under overskriften “Danmarkshistorie fortalt som i gamle dage”

På deres hjemmeside fortæller de:

”Lærerne i gamle dage (før den nye skolelov i 1958) kunne fortælle danmarkshistorien uden bog og lige ud af hovedet. De huskede navnene på kongerne, årstallene, krigene og alle de mange vigtige begivenheder som var en del af historien. De kunne fortælle spændende historier om, hvordan Danmark opstod som land fra de allertidligste tider og op til nutiden.”

De nye videoer repræsenterer en moderne udgave af den meget gamle tradition for mundtlig historiefortælling i danske skoler – en tradition som forhåbentlig er på vej tilbage i den nye folkeskole, hvor flere og flere lærere tager den gamle fortællekunst op igen

I Digitalstorytellers videoer kan du fx høre Bent Hansen fortælle sin egen historie om Peter Wessel, alias Tordenskjold, som som vi i dag bedst kender fra tændstiksæskerne, eller Jens Peter Madsens fortælling om Niels på 12 år, som blev øjenvidne til mordet på Kong Erik Klipping den 22. november 1286 i landsbyen Finnerup ved Viborg. Det er altså rig mulighed for at dykke ned i de gamle fortællinger i ny digital form.

Digitalstoryteller er en åben platform for projekter som introducerer filmet fortællekunst i de digitale medier og de fire videoer er deres særlige bidrag til fejringen af skolejubilæet. Alt indhold på digitalstoryteller.dk er til fri afbenyttelse for skoler og andre interesserede med kildeangivelse.

Du kan læse mere og se videoerne her.